utorak, 1. listopada 2013.

Sandor Marai: Ester - čitateljski klub Opstanak (knjižnica Ivana Brlić Mažuranić)


1.10. Ovako je danas izgledao susret našeg književnog kluba u knjižnici Ivane Brlić Mažuranić, od 18 do 20 sati, u našoj predivnoj "brodskoj kabini" (naime, ova mala prostorija u prizemlju knjižnice idealna je za sastanke čitateljske grupe- nitko nas ne ometa jer nismo na putu, možemo zatvoriti vrata ako je u knjižnici  živo, tiho je i mirno, prostor djeluje intimno, čovjek se osjeća sigurno i povezano s drugima). 

Iako smo svi pomalo predjesenski  raspoloženi, i tema knjige idealno prianja za neke dubokoumnije dane, dobrog raspoloženja nije nedostajalo- osobito kad se pojavila kolegica Sanja s fotoaparatom i odlučila zabilježiti još jedan povijesni susret onih koji zajedno opstaju uz knjige!  


Pitanja koja smo postavili u razgovoru većinom su bila usmjerena na lik glavne junakinje i kretala su se od pitanja njezinog zdravog razuma do pitanja zašto je autor tako površno koncipirao njezin lik (s jako malo podataka o njezinom životu u zadnjih 20 godina). Naime, na prvi pogled njezine odluke zaista izgledaju kao odluke osobe s nedostatkom samopoštovanja - nazvali smo to i mazohizmom, patologijom i slično. Međutim, kad smo malo bolje analizirali lik Lajosa uvidjeli smo da su na neki način njih dvoje kao dva koncepta- jedno je koncept stabilnosti života u kojem prevladava princip uzornosti i jasno određenje između dobra i zla (Ester) a drugo je koncept spontanosti i "uzbudljivog nemira" života u kojem nema jasnog određenja dobra i zla (Lajos). Ako se tako pogleda na odnose glavnih likova, može se dobiti zanimljiva rasprava o tome kako i u kojoj mjeri poštujemo ove principe u svojim životima- gdje se prepuštamo, gdje imamo jasne granice i slično. 

Sljedeća knjiga koju čitamo je Prokleta avlija Ive Andrića.
      Nema komentara:

Objavi komentar