četvrtak, 12. prosinca 2013.

Novo: Čitateljske grupe Knjižnica grada Zagreba!

Čitateljske grupe Knjižnica grada Zagreba


Jučer, 11.12. s početkom u 10 sati u Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić ((Laurenčićeva 8, Folnegovićevo naselje) održala se već tradicionalna knjižničarska informativna srijeda, ovaj put na temu čitateljskih grupa. Bila je to prilika da se okupe svi voditelji već postojećih čitateljskih grupa u Knjižnicama grada Zagreba i također prilika za one koji to žele postati. Skup su pozdravile Jadranka Račić, voditeljica Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića i Mirta Šimić, voditeljica Knjižnice Ivane Brlić Mažuranić i organizatorica skupa. Kako su u ovoj knjižnici u vrlo kratkom vremenu od godinu dana osnovane i uspješno održane tri čitateljske grupe (Opstanak, KaLibar, Na tragu klasika) s pravom se skup održao upravo na mjestu koje se može pohvaliti s najvećim brojem čitateljskih grupa u Knjižnicama grada Zagreba. Mirta Šimić je ujedno i prva voditeljica vrlo uspješnog Facebook čitateljskog kluba Ivane Brlić Mažuranić i osoba koja sustavno i pravovremeno dijeli informacije i podržava osnivanje virtualnih i stvarnih čitateljskih klubova u knjižnicama.

Svi zainteresirani mogli su jučer iz primjera dobre prakse saznati što sve mogu i trebaju učiniti kako bi prikupili članove, osigurali uvjete rada, osmislili ciljeve i održavali grupu u knjižnici. Ovaj skup je bio izniman po tome što je prvi skup voditelja postojećih čitateljskih grupa u Knjižnicama grada Zagreba. Zanimljivo je da se radi o grupama koje su zapravo nedavno osnovane, ako vrijeme od godinu i pol dana (koliko ima najstarija grupa- Spajalica) smatramo kratkim periodom. Knjižnice grada Zagreba nisu u svojoj praksi do sada njegovale ideju razvijanja čitateljskih grupa, za razliku od Gradske knjižnice Rijeka i Gradske knjižnice Zadar koje već cijelo desetljeće rade na razvoju i profiliranju različitih grupa. Svakako bi bilo vrijedno istražiti razloge toj razlici u pristupu radu, ali za ovu priliku bilo je dovoljno da smo svi na okupu i da se stvari pokreću u željenom pravcu i to velikom brzinom. Naime, u posljednjih godinu dana Knjižnice grada Zagreba dobile su osam čitateljskih grupa s vrlo različitim koncepcijama. Jučer su se sve imale priliku predstaviti i reći puno toga upravo o prvim koracima rada, što je također iznimno obilježje ovog skupa- rijetko kad imamo priliku biti na bilo kakvim skupivima u kojima se prate počeci procesa koji je tek započeo ili se djelomično već razvio u onaj stupanj koji može poslužiti kao uzor i praksa za one najmlađe klubove (klubovi koji su opstali jednu godinu ili više).

Tako su se na skupu predstavile, osim već spomenutih grupa Knjižnice Ivane Brlić Mažuranić (voditeljice: Mirta Šimić, Ivana Kelava), prva čitateljska grupa osnovana u Knjižnicama grada Zagreba – Spajalica (Knjižnica Vladimira Nazora, voditeljica: Svjetlana Ciglar), čitateljska grupa Knjižnice Novi Zagreb (voditeljica: Milena Ajduković), čitateljski klub za mlade Knjižnice Jelkovac (voditeljica: Lorena Banić), Pozitiva- čitateljski klub Knjižnica Vrapče (voditeljica: Draženka Balija-Lukša) i čitateljski klub za djecu Dječje knjižnice Marina Držića koji su u suradnji s knjižničarkom Anom Pavlek pokrenuli zagrebački studenti knjižničarstva.

Kako bi svi zainteresirani mogli saznati što više o koncepcijama ovih čitateljskih grupa, predstavit ćemo ih vrlo skoro u nekom od sljedećih postova. Za sada smo svakako željeli prenijeti vijest o postavljenom kamenu temeljcu – očekujemo još puno čitateljskih grupa u Knjižnicama grada Zagreba!

Nema komentara:

Objavi komentar