subota, 24. svibnja 2014.

Knjiga o čitateljskim grupama izašla iz tiska!

Ivana Bašić: O čitateljskim grupama- metodički priručnik s primjerima dobre prakse, Balans centar za logopedagodiju i biblioterapiju, 2014. 

Iz tiska je konačno izašla prva knjiga o čitateljskim grupama, namijenjena svim zainteresiranima za osnivanje grupa/klubova! Napisana je kao početnica, neka vrsta abecede u kojoj ćete moći naučiti svoje prve korake oslanjajući se na iskustva dobre prakse različitih čitateljskih klubova u Hrvatskoj. Autorica je proširila materijal usporedbama s američkim klubovima, naglašavajući posebno ona mjesta na kojima se hrvatski klubovi tek trebaju početi razvijati. Knjiga nije pisana isključivo za stručnjake kojima je književnost dio svakodnevne prakse. Napisana je s željom da bude poticajna i za osnivanje privatnih klubova za ljude koji jedostavno žele sa svojim prijateljima uživati u razgovoru o knjigama. Takve su grupe većinske u razvijenim zapadnim zemljama, dok su u našoj zemlji prava rijetkost – nadamo se da će ova jednostavna knjižica koja sabire razna iskustva pomoći voditeljima početnicima, gdje god se nalazili, da lakše osmisle programe i s većom sigurnošću vode nove čitateljske grupe. 


U prvom dijelu knjige autorica je informativno predstavila čitateljske grupe od kojih je u toku istraživanja dobila odgovore. U drugom dijelu knjige objasnila je razliku između skupine i grupe, s naglaskom na razumijevanju potreba koje čitateljske grupe zadovoljavaju kako bi se lakše odredili ciljevi grupnog rada. Treći dio knjige odgovara na pitanje zašto osnovati čitateljsku grupu ili postati njezin član, što je osnovno pitanje smisla koje sebi postavljaju budući voditelji i članovi. U četvrtom dijelu prikazane su metodičke upute za osnivanje i vođenje grupe, s brojnim primjerima prakse u našim i američkim grupama. Na kraju knjige nalazi se popis knjiga dobrih za raspravu u grupama, po preporuci voditelja i članova naših čitateljskih grupa. Tako će čitatelji moći saznati gdje se čitateljske grupe sastaju, koliko često i koliko dugo traju susreti, koji je optimalan broj članova grupe, na koji način članovi međusobno komuniciraju, kako se uspostavljaju osnovna pravila rada, na koje načine grupe odabiru knjige i što je to knjiga dobra za grupu. Izloženi su razni primjeri grupnih rituala, od neformalnog druženja prije i poslije sastanaka do odabira hrane i raznih drugih kreativnih sadržaja koji obogaćuju razgovor o knjigama. Prikazani su socijalni projekti, druženja izvan susreta te suradnja s knjižarima i izdavačima. Nakon svega, kao poseban prilog, knjiga donosi i pregled knjiga dobrih za raspravu po preporuci članova naših čitateljskih grupa (knjige za djecu i mlade, knjige za odrasle) – kako ne postoji jedinstveno mišljenje o tome što je knjiga dobra za raspravu, iskustva voditelja i članova čitateljskih grupa mogu biti od velike pomoći, osobito početnicima koji tek osnivaju svoje grupe i trebaju oslonac u potrazi za knjigama.

 «Čitateljske grupe su aktivni i konstruktivni način provođenja slobodnog vremena za ljude svih uzrasta i osnivaju se na svim mjestima gdje ima prostora za mirno i posvećeno druženje. Susreti se održavaju u knjižnicama, crkvama, privatnim stanovima, restoranima, klubovima, udrugama, zatvorima, bolnicama, psihijatrijskim ustanovama, domovima za starije i nemoćne, mirnim kafićima, u prirodi. Dovoljno je pronaći miran prostor i dogovoriti knjigu oko koje se jednom mjesečno okupljaju članovi grupe, a sve ostalo je slobodna igra u kojoj svi sudjeluju, spontano stvarajući svima prihvatljive rituale i oblike zabave. Čitateljske grupe imaju jednostavnu polaznu točku iz koje se granaju i razvijaju isključivo prema svom unutrašnjem ritmu i atmosferi koju stvaraju osobnosti svih članova grupe. Hoće li ostati zatvoreni ili će se otvoriti prema drugima, to isključivo ovisi o dogovoru i potrebama članova. U svakom slučaju, jedno je sigurno, a to je da zadovoljavaju neke važne komunikacijske potrebe suvremenog čovjeka, o čemu najbolje svjedoči njihova brojnost i popularnost u cijelom svijetu.»

Knjiga je nastala iz istraživanja provedenog tijekom protekle godine u kojem je sudjelovalo 30 čitateljskih grupa koje su podijelile svoja iskustva, iz perspektive voditelja i članova, dragocjena za promišljanje načina rada i osmišljavanje aktivnosti koje održavaju interes članova za ovaj izniman način druženja uz knjigu. Posebnost knjige je u davanju šire perspektive koja ukazuje na mogućnost korištenja čitateljskih grupa u radu s uspavanim i nemotiviranim čitateljima. Čitateljske grupe u nekim su zemljama dio stručne obuke za buduće profesore književnosti koji u njima razvijaju kompetencije važne za razumijevanje procesa čitanja i dobivaju uvide u različite čitateljske strategije, što je posebno važno za razumijevanje učenika i njihovog jedinstvenog načina doživljavanja teksta.


Ova knjiga nastala je iz moje velike ljubavi za čitateljske grupe – želim da ih bude još više u svim područjima našeg društva i da se sve više povezujemo kroz ovu jednostavnu i ugodnu aktivnost koja je svima korisna. Najviše od svega ipak želim da učitelji i profesori prepoznaju dobre strane čitateljskih grupa u razredima jer će svojim učenicima na taj način priuštiti nezaboravne satove književnosti kroz koje će rasti njihova motivacija za čitanje, povezanost s drugima, zdravi humor i, prije svega, osjećaj zajedništva u kojem mogu slobodno rasti, dijeliti i razvijati se. Više od svega želim da cijeli svijet jednom bude kao čitateljska grupa - mjesto na kojem se razlike poštuju, prostor u kojem gradimo smisao cjeline iz pojedinačnih značenja, arena u kojoj se borimo za što više osmijeha i za što više različitih perspektiva koje nas raduju i povezuju. Jer, u konačnici, čitateljska grupa je mjesto gdje možemo biti ono što jesmo i prihvatiti drugoga onakvog kakav jeste. Ima li što bolje od toga?“ 


Kako je knjiga objavljena u maloj nakladi od 300 primjeraka, a za nju postoji veliki interes, za svoj primjerak obratite nam se na ivana.basic.baj@gmail.com. Cijena knjige je 100, 00 kn (plus putni troškovi), ali odobravamo popuste za veće narudžbe.

Razgovor s autoricom o knjizi koja je upravo izašla možete pročitati na: http://www.gkr.hr/Magazin/Razgovori/Ivana-Basic-O-citateljskim-grupama-knjiga-ispod-cekica

Nema komentara:

Objavi komentar