četvrtak, 25. travnja 2019.

Prikaz knjige: Što je smisao nastave književnosti? - Treći dio: DIO I CJELINA


Ivana Bašić: „Što je smisao nastave književnosti? – knjiga koja traži sugovornika“,
Balans centar za logopedagogiju i biblioterapiju, Zagreb, 2019.


DIO I CJELINA


Treći dio knjige o smislu nastave književnosti posvećen je trećem razredu srednje škole, točnije razdoblju realizma koje Ivana Bašić naziva kamenom spoticanja. Potaknuta s nekoliko pitanja koja su je kao profesoricu zabrinjavala pri dolasku na teren realizma, osvrnula se na ovo razdoblje iz nekoliko kutova. Najprije je ustvrdila kako je realizam u trećem razdoblju srednje škole tematski pun pogodak jer je “puno tema koje su povezane s djelovanjem te se jasno može vidjeti koje su posljedice naših odluka i postupaka.” To je vrijeme kada su mladi ljudi zainteresirani za stvarni svijet na sve moguće načine pa je puno sadržaja s kojima se u lektirama mogu povezati.

Međutim, generacija odrasla na vizualnim medijima teško se posvećuje opsežnim romanima u kojima je tehnika opisivanja dominantna.  Kako bi vjerno prikazali  život u velikim europskim gradovima, pisci fotografski vjerno prenose vizualne slike u riječi. To je proces upravo obrnut od onoga što je danas dominantan način čitanja. Tako je, kaže Bašić, sama tehnika pisanja teško razumljiva učenicima jer čitanje nije nešto odvojeno od načina razmišljanja i tehnika kojima naš mozak inače obrađuje podatke. “Stvaranje unutrašnjih slika na osnovi riječi nepoznata im je vještina. Nije samo pitanje zašto trebaju čitati duge opise, nego činjenica da im je aktivnost slaganja cjeline iz puno malih dijelova potpuno strana.”

Realizam kao kamen spoticanja autorici je povod za razmatranja puno širih fenomena. Na prvom mjestu, to je pitanje koliko smo danas uopće sposobni stvoriti cjelinu iz djelića stvarnosti. Postoji li danas nešto što možemo nazvati cjelinom? Bašić tvrdi da je stvarnost koncept koji prenosimo svojim učenicima, a s tim u vezi pita se koja se konceptualna metafora nalazi u većini lektirnih naslova iz razdoblja realizma. “Zamislite da na desnu stranu vage stavljamo knjige iz vremena realizma koje imaju sljedeći obrazac: on je mladi student, siromašan, dolazi iz provincije, pokušava se prilagoditi gradu, propada, ubija ili se ubija. Uglavnom, tragično završava, neuspjehom. A na lijevu stranu vage stavimo fabule koje govore o uspjehu avanturista koji su savladali društvene mehanizme, probili se do vrha i osvojili svijet. Kako izgleda naša vaga? Debelo je zaronila na desno, tako duboko da nema šanse da se ikada pomaknemo gore. Ta vaga postaje, moramo to imati na umu, poruka. Metafora života. Bašić smatra da je otpor takvoj unificiranoj slici života u razdoblju puberteta znak zdravlja, mladosti i snage jer mladi čovjek vidi raznolikost svijeta te želi osjetiti sve njegove nijanse i u književnim djelima koja odražavaju stvarnost.

Treći dio knjige “Što je smisao nastave književnosti?” završava pitanjem kako motivirati učenike za čitanje ako književnost koju im nudimo nema dodirnih točaka s njihovom stvarnošću. “Postajemo jedni drugima velika nepoznanica, iako živimo u istom prostoru i vremenu. Naši se učenici sele na svoje planete već vrlo mladi i tamo provode lijep dio života. Svrate u naš svijet, pokupe ocjene i vrate se na svoje uzbudljive planete gdje nas jedva više i komentiraju – tamo putuju, rješavaju zagonetke, prolaze avanture, uživaju u skrivenoj simbolici brojeva, mandala, tekstova prepunih značenja i mistike. I zar im netko može bilo što na to reći ili zamjeriti im?”

Kraj trećeg dijela prikaza knjige “Što je smisao nastave književnosti?”

1 komentar:

  1. Kako sam vratila razvedenog muža uz dobru ljubavnu čaroliju dr. ALABA ... Moje ime je Isabella Ethan. Kad sam pročitao svjedočanstvo na Internetu o tome kako dr. ALABA, najsjajniji i najmoćniji bacač čarolija, pomaže vratiti razvedenog supruga, LJUBAVNIKA. Pitao sam se kako bi to moglo biti istina, jer su me mnogi u prošlosti iznevjerili bez ikakvih rezultata. Samo sam pustio post i kretao se po forumu. Na moju obavijest opet pod, Neka osoba je objavila i rekla provjereni bacač čarolija. Nakon što je pročitala poštu, radilo se o istom muškarcu dr. ALABA o kojoj je govorila. Tako da mi ne preostaje ništa drugo nego provjeriti kako on funkcionira. Bila sam potpuno shrvana kad me napustio voljeni muž. Kao da je cijeli moj svijet nestao u tuzi i boli. Znam da zvuči čudno, ali od svih čarobnjaka koje sam kontaktirao, on je jedini koji me ostavio s dojmom da sam tako istinit i pouzdan. Više od njegovih riječi, vratio je mog muža i ostvario mi sve želje. Sada je odan, obraća pažnju na mene, svake nedjelje mi nudi cvijeće, a često izlazimo u kino i restoran. moj muž je došao k meni i ispričao se zbog nepravde koju je učinio i obećao da to više nikada neće učiniti. Od tada se sve vratilo u normalu. Moja obitelj i ja opet živimo sretno zajedno. Bit ću zauvijek zahvalan što sam svoj život iz pakla pretvorio u raj! vjerujem da bi mu trebao kome treba pomoć. Neka vas Bog nastavi koristiti za spašavanje prekida. Svatko tko ima bračnih problema, problema s razvodom, izgubljenog ljubavnika ili bilo kakvih problema u vezi, možete mu se obratiti (dralaba3000@gmail.com). Ili WhatsApp/ Viber preko +1 (580) 373-2215

    OdgovoriIzbriši